Train de trainer

      Bel gerust

Herken je als trainer iets van de volgende situaties? Je geeft training maar de oefening loopt niet zoals je bedacht had. Of een cursist zegt op alles wat je vertelt ‘ja maar…’. Het kan ook zijn dat je training best aardig loopt maar dat je het gevoel hebt dat je er meer uit had kunnen halen. Of je komt aan het eind van de training in tijdsnood. Kortom, situaties waarvan je denkt; als ik dat kan verbeteren worden mijn trainingen nog beter. In deze training leer je hoe je een nog effectievere training kan geven.

Doel van de opleiding train-de-trainer cc04

In deze opleiding leer je hoe je je gestructureerd voorbereidt op lesgevende taken en hierdoor een aansprekende, aantrekkelijke en vooral effectieve training of workshop kan geven.

Doelgroep opleiding train-de-trainer

Trainers in de zorg die meer uit hun training willen halen. Voor beginnende trainers maar ook voor trainers die al langer les geven.

Verwachte resultaten opleiding train-de-trainer

Na afloop van de training kan je

  • een training gestructureerd voorbereiden in leerdoelen, werkvormen, middelen en organisatie;
  • jouw lesgeefstijl afstemmen op de leerstijl van de cursisten;
  • een training voor collega’s verzorgen en daarbij methodisch en didactisch adequaat handelen;

ben je

  • effectiever in het behalen van je leerdoelen;

en weet je

  • hoe je een training gestructureerd voorbereidt;
  • dat de leerstijl invloed heeft op het leerresultaat van de cursist;
  • hoe je een training onderhoudend en interessant kan laten zijn.

Inhoud opleiding train-de-trainer

Een goede coach is nog geen goede trainer. In deze eerste training leer je hoe je je voorbereidt op de lesgevende taken. Welke stappen zijn nodig bij het voorbereiden van een training? Hoe leg je van te voren vast wat je gaat doen en hoe je dat doet? Daarna komen verschillende leerstijlen en lesgeefstijlen aan de orde. Naast de inhoud en lesorganisatie hebben deze stijlen namelijk invloed op de effectiviteit van de training. Tot slot bereid je (samen met je medecursisten) een lessituatie op papier voor, bespreek je dit met elkaar en oefen je. In de praktijk is het daadwerkelijk op papier zetten vaak ingewikkelder dan het lijkt. De trainer ondersteunt en geeft feedback. Aan het eind krijg je een huiswerkopdracht ter voorbereiding van de praktijk in dagdeel 2.

Tijdens de tweede training staat het oefenen van de daadwerkelijke trainingssituatie centraal. Je hebt vooraf een (deel van een) training voorbereid en die ga je nu uitvoeren. Jouw medecursisten en de docent geven gestructureerd feedback op basis van hun observatie. Daarin komen bijvoorbeeld de toepassing van werkvormen, de lesorganisatie en het gebruik van middelen aan de orde maar ook de sterke en zwakke punten met betrekking tot het lesgeven en het omgaan met kritische vragen en weerstand. De voorbereiding doe je thuis en hierin krijg je begeleiding van de trainer.

Maatwerk

Alle deelnemers vullen vooraf een digitaal intakeformulier in. Dit materiaal wordt gebruikt om de training op maat te maken.

Materiaal

Je krijgt bij aanvang een uitgebreide reader met achtergrond– en ondersteund materiaal.

Certificaat

Je krijgt na het volledig doorlopen van de training een deelnamecertificaat.

Jolanda de Cloe (Thebe): Super leuke training. Je leert welke werkvormen je kan toepassen maar je leert ook over hoe je zelf als persoon in de training staat.

Chris van der Molen (IJsselheem): Het is een leuke training waar je als deelnemer enthousiast van wordt. Goede bruikbare tips en tools. Heeft inmiddels geresulteerd in een vergelijkbare training op locatie voor onze ErgoCoaches. Een aanrader.

Trainingsdata

Start Kosten Locatie Vervolg
07/02/2020 € 645 Nijmegen
  • 20/03/2020
Bedrijfsgegevens
Persoonsgegevens
Factuuradres