Tools fysieke belasting

Er bestaan heel veel handige hulpmiddelen om met preventie van fysieke overbelasting aan de slag te gaan. Zonder volledig te willen zijn hebben we er een aantal hieronder beschreven. Heb je een aanvulling of opmerking, stuur ons dan nu meteen een berichtje.

Checklist fysiek belastende handeling

Deze inspectiemodule is toepasbaar om snel inzicht te krijgen in alle voorkomende fysieke belastingen. Download hier de checklist fysiek belastende handelingen.

Praktijk richtlijnen fysieke belasting

De praktijkrichtlijnen maken in 1 oogopslag duidelijk waar de grenzen tussen belasting en overbelasting tijdens het werk liggen. Er zijn praktijkrichtlijnen voor zorgverleners en voor medewerkers in ondersteunende diensten.

PreGo!

In opdracht van de Sectorfondsen Zorg en Welzijn is een gevarieerde bundel ‘best practices’ samengesteld. Tips die bewezen hebben letterlijk verlichting te brengen. Voorheen werd PreGo! als catalogus uitgegeven, tegenwoordig is de catalogus digitaal beschikbaar.

Praktijkrichtlijn ‘Manoeuvreren’

Om deze richtlijn praktisch te vertalen, zijn de ‘6 KarVragen’ en de ‘Rij Regels gemaakt. Download hier de miniposter.

Tiltermometer

Met de TilThermometer kun je eenvoudig op afdelings-, team- of organisatieniveau in kaart brengen wat de fysieke belasting is, wat de zorgzwaarte is en hoe ver je bent met het preventiebeleid. Er zijn een aantal branchevarianten.

De Rug- of RisicoRadar

Dit is een instrument waarmee niet-cliëntgebonden activiteiten op fysieke (over)belasting beoordeeld kunnen worden. Je checkt of er sprake is van een risicovolle activiteit, of het knelpunt wel of niet urgent is, en of het als een knelpunt ervaren wordt.

Stat Man

De StatMan kan gebruikt worden om te bepalen of een werkhouding nog veilig is of niet en of er dus sprake is van overbelasting. De statman is een kartonnen poppetje die in allerlei standen gezet kan worden. Het poppetje heeft scharnieren in de knieën, heupen, schouders en ellebogen. Verder zitten er twee gaatjes: één in het hoofd en één in de handen. Door de StatMan in de houding te zetten die je wilt beoordelen, verschijnt er een rode, oranje of groene kleur in de gaatjes. De combinatie van kleuren in de twee gaatjes bepaalt uiteindelijk of de houding veilig is of niet. Hier vind je meer informatie over de Stat Man.

Gebruiksboekje

In dit boekje is duidelijk met plaatjes stap-voor-stap aangegeven hoe je met en zonder een hulpmiddel op een goede (en veilige) manier kunt werken. Het boekje is op verschillende plaatsen online te koop.

KIM-tool

De KIM- tool kan je gebruiken voor het in kaart brengen van de belasting van trekken en duwen. Het is een gebruiksvriendelijke methode die op de werkplek zelf kan toegepast worden. Er is ook een interactieve KIM tool.

Goed Gebruik

Het Zorg Voor Beter verbetertraject ‘GoedGebruik’ heeft diverse praktische eindproducten opgeleverd waarmee professionals en mantelzorgers de zelfredzaamheid van cliënten met behulp van hulpmiddelen en technologie kunnen ondersteunen.