Incompany of open inschrijving ErgoCoach?

Incompany of open inschrijving?

Wanneer je in je organisatie ErgoCoaches hebt of gaat invoeren, krijg je onherroepelijk te maken met verloop. Want je ErgoCoaches krijgen een andere baan, gaan met pensioen of vinden dat ze genoeg hebben gedaan als ErgoCoach en stoppen. En meestal komt daar dan een nieuwe ergocoach voor in de plaats. Maar hoe zorg je voor een gedegen ergocoachopleiding als je maar 1, 2 of 3 nieuwe cursisten hebt?  Kies je dan voor incompany of voor open inschrijving? 

Dit blog is ook als vlog beschikbaar

Die keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld, wil je dat ze zo snel mogelijk opleid worden of kan het nog even wachten? En wil je dat ze in de eigen organisatie getraind worden of is het ook goed dit buiten de deur gebeurt? Want dan moeten ze reizen en niet iedereen wil dat. En natuurlijk is het beschikbare budget is van belang.

Het in eigen huis, het incompany opleiden van ergocoaches raden we om meerdere redenen aan. Maar wanneer je niet meer dan 3 cursisten hebt, kost dat relatief veel geld.

Open inschrijving

Een open inschrijving ErgoCoachopleiding is dan een aantrekkelijk alternatief. Je kan dan weliswaar niet zelf de planning bepalen maar vaak starten er meerdere cursussen per jaar. En dus is er keuze. De kosten zijn lager dan een incompanytraining en je kan al vanaf 1 ergocoach laten opleiden. Zorg wel dat de inhoud van zo’n open inschrijving ergocoachtraining vergelijkbaar is met die van je al opgeleide ergocoaches. Want dat is zeker niet altijd het geval.

Een ander voordeel is de uitwisseling met andere organisaties. Veel cursisten zien dat als een verrijking; het kijken in de keuken bij andere organisaties.

Incompany

Is je organisatie relatief groot en zijn er meerdere ergocoaches werkzaam, dan kan het lonen om even te wachten met opleiden. Omdat het verloop in 6 maanden 4 of meer ergocoaches is. En dan is het financieel weer aantrekkelijker om een incompanytraining te organiseren want daar ligt ongeveer het omslagpunt. En bij een incompanytraining ergocoach heb je toch meer maatwerkmogelijkheden, is er geen extra reistijd voor de cursisten en kan je zelf de planning en het ritme van de trainingen bepalen.

Wees duidelijk

Weet je, een nieuwe ErgoCoach kan prima starten zonder de basisopleiding want er is zoveel te ontdekken en in te werken. Nieuwe ergocoaches gaan vaak meteen op zoek naar kennis en kijken met collega ergocoaches mee. Er is dus genoeg te doen. Dat een gedegen basisopleiding ergocoach pas een paar maanden later volgt, is dan geen probleem. Zolang maar wel duidelijk is dat die training Ergocoach eraan komt.

Kortom, zorg voor een plan om het verloop op te vangen wanneer je start met ergocoaches in je organisatie. En wanneer je al ergocoaches hebt, zorg dan dat je een goede open inschrijving ergocoach training achter de hand hebt. Want verloop ga je krijgen, hoe dan ook.

Foto: Designed by Evening_tao