Wat is fysieke belasting?

We hebben allemaal met fysieke belasting te maken. Maar wat is het eigenlijk? Hoe ziet het er uit in het dagelijks leven? En is fysieke belasting slecht?
Wat is fysieke belasting?Alle activiteiten die je dagelijkse uitvoert hebben een bepaalde mate van belasting op je lichaam. Denk aan het tillen van een kind of het verplaatsen van een wasmachine. Je voelt je spieren al aanspannen, of niet?

Maar ook zitten is een vorm van fysieke belasting. En die is misschien wel groter dan je in eerste instantie denkt. Mogelijk heb je iemand wel eens horen zeggen: Zitten is het nieuwe roken.

Als mij gevraagd wordt om kort uit te leggen wat fysieke belasting is, vraag ik de ander meestal wat voor werk hij of zij doet. Dat maakt het voor diegene makkelijk om het te begrijpen. Laten we zeggen dat diegene verpleegkundige in een verpleeghuis is.

Dan bestaan de dagelijkse handelingen bijvoorbeeld uit het helpen met wassen en aankleden van de cliënt. Maar ook bloeddruk meten, temperatuur opnemen, medicatie klaarzetten, wondverzorging, injecteren of stomazorg zijn voorkomende handelingen.

Bij al die handelingen gebruik je je lichaam en dat noemen we fysieke belasting. Je spieren, pezen, banden en botten vormen een mechaniek en kunnen dat prima aan. Die vorm van belasting noemen we daarom mechanische belasting; belasting van het mechaniek. In gunstige omstandigheden kunnen we dat prima aan.

Maar stel nu dat je stratenmaker bent. Dan heb je ook een goede conditie nodig. Soms moet je een paar stoepranden verplaatsen en dan kan je best even achter adem raken. Je hartslag gaat even omhoog en je begint ook nog te zweten! Dat kostte flink wat energie, dus even uitpuffen voordat je verder kan. Deze vorm noemen we daarom energetische belasting.

Is fysieke belasting slecht?

Nee. Het is juist goed om je lichaam te belasten want zo houd je het gezond. Maar helaas is die belasting niet altijd optimaal. De verpleegkundige moet de cliënt helpen in een veel te klein toilet en dus in een ongunstige houding staan. Voel je het al in je rug of kan je die ene keer wel aan? Maar hoe is het dan voor je als je dit bij 5 cliënten achter elkaar moet doen?

En als je als stratenmaker niet 5 stoepbandjes moet leggen maar 100 meter….. Voor 12 uur. Hoe gaat het dan?

Dan is de belasting groter dan je lichaam hebben kan. Op zich geen probleem want je lichaam kan zich meestal goed herstellen. Maar als de overbelasting langer duurt en de hersteltijd niet lang genoeg, dan loop je kans op lichamelijke klachten. Overigens ook als je je lichaam te weinig belast (onderbelasting).

Samengevat

Mechanische en energetische belasting vorm samen fysieke belasting. Je lichaam is hier op gebouwd en heeft voldoende herstelvermogen als het tijdelijk overbelast wordt. Maar wordt de overbelasting langduriger en heeft je lichaam te weinig tijd om te herstellen, dan loop je kans op fysieke klachten.

Zorg dus voor een balans tussen de fysieke belasting en jouw belastbaarheid. Luister naar je lichaam, dat geeft vaak heel duidelijke signalen af.

Nog geen reacties.

Geef een reactie