De KIM-tool

Duwen en trekken Kim! Het loopt het op rolletjes!

Buiten is het 27 graden, binnen staat de Tour de France aan. “Het blijft onrustig in het peloton. Ondanks het mooie weer is het duwen en trekken’, aldus de NOS-verslaggever. Ik heb niets met wielrennen, maar die opmerking sluit mooi aan bij dit blog dat ik aan het schrijven ben. Want ook in de ondersteunende diensten in zorg en welzijn is het regelmatig duwen en trekken.

Trekken en duwen van lasten

Trekken en duwen van lasten

In mijn adviespraktijk krijg ik met enige regelmatig vragen over bijvoorbeeld het rijden met een medicijnkar, broodbuffetwagen of een kar van de Centrale Sterilisatie Afdeling. Hoe zwaar mag die zijn? Is het duwen of trekken acceptabel?

Praktijkrichtlijnen

Als je als ErgoCoach deze vragen krijgt, dan zijn de Karvragen, de Rijregels en de Praktijkrichtlijnen hulpmiddelen die je prima kunt gebruiken bij de beoordeling. Ook de Richtlijnen manueel verplaatsen van lasten (A. Mital e.a.) zijn goed bruikbaar. Het nadeel is echter dat de uitkomsten soms acceptabel lijken, maar dat andere factoren die een rol spelen niet zichtbaar worden. Je moet namelijk altijd kijken naar het hele proces waarbinnen de handeling plaatsvindt. En hoe kan je dat nou in kaart brengen en beoordelen?

KIM-tool

Zelf gebruik ik daar de KIM-tool Trekken en duwen voor, een relatief eenvoudig instrument waarmee je trekken en duwen objectief inzichtelijk maakt. De KIM (Key Indicator Method) kan je op de werkplek toepassen en is gebruiksvriendelijk en snel. Aan de hand van twee voorbeelden laat ik zien hoe de KIM je kan helpen.

1) In een ziekenhuis werd besloten om patiënten het eten anders aan te bieden. Een van de gevolgen was de aanschaf van andere voedingskarren. Wat voor soort kar moest dat worden?

De opdrachtgever was van plan om manuele (niet-gemotoriseerde) voedingskarren aan te schaffen. Met de KIM bracht ik de manier van werken met de kar in kaart. Daaruit bleek al snel dat met een manuele kar de fysieke belasting in het proces ver boven de norm uitkwam.

2) In een verzorgingshuis kregen medewerkers nek- en schouderklachten door het rijden met medicijnkarren. De kar was niet erg zwaar, maar uit de KIM werd duidelijk dat er toch sprake was van fysieke overbelasting. Die werd veroorzaakt door aspecten als vaak starten en stoppen, grote afstanden, zachte vloerbedekking, het soort wielen en handgrepen. Uit de Kim werd ook duidelijk dat alleen een harde vloerbedekking het probleem kon oplossen. Dat was echter niet mogelijk. De opdrachtgever heeft toen besloten om de medicatie op de kamer te plaatsen.

Kortom, met de KIM-tool krijg ik beter zicht op het hele proces en kan ik beter zien wat het effect is van een bedachte oplossing. Nu nog even checken of het Tour-peloton er iets aan heeft.

– Meer weten? Bel (024) 348 24 95 of stuur een e-mail.

Credits afbeelding: http://www.freepik.com">Designed by D3Images / Freepik